بررسی متراژ آپارتمان های مسکونی
چالش متراژ آپارتمان های مسکونی ایران
طبق آمار سرشماری نفوس و مسکن ۱۳۹۵ حدود ۵۶ درصد آپارتمان های کشور بین ۵۰ تا ۱۰۰ مترمربع مساحت دارند که بیشترین بازه ی متراژی است، از سوی دیگر هرخانوار به طور متوسط ۳٫۳ نفر می باشد.
با یک محاسبه ی ساده اگر میانگین متراژ را حدودا ۷۵ مترمربع در نظر بگیریم و با کسر حدود ۲۵ مترمربع از فضای هر آپارتمان که به آشپزخانه، راهروها و سرویس های بهداشتی اختصاص دارد حدود ۱۵ مترمربع به هریک از اعضاء خانواده فضا اختصاص می یابد.
در واقع اندکی بزرگتر از یک سلول انفرادی حدود ۵۶ درصد جمعیت کشور در یک چنین فضایی زندگی می کنند، این مهم میتواند آسیب های روانی بسیار زیادی را برای جامعه به همراه داشته باشد.
وظیفه ی اجتماعی سازندگان:
وظیفه ی اجتماعی سازندگان از یکسو و یک فرصت بازاریابی مناسب از سوی دیگر این پیغام را دارد که در ساختن مجتمع های مسکونی باید فضای مشاع که قابلیت استفاده بیشتر را داشته باشند بها داده شود. چرا که فضای داخلی آپارتمانها چندان برای خلاقیت و ایجاد فضای باز دست طراحان گشاده نخواهد بود. از همین رو فضاهای مشاع باید مورد توجه بیشتر از سوی سازندگان قرار گیرد.
از همین رو به نظر میرسد که ساختمانهایی که تجمیع شده باشند علاوه بر صرفه ی اقتصادی بیشتر در مشاعات می تواند بخش عمده ای از این کاستی اجتماعی را جبران نماید. به همین دلیل در رفتار خرید مصرف کنندگان نیز بعضا مشاهده می شود که وجود مشاعات قابل استفاده به منظور تفریحات از مزیت ها و معیارهای مهم انتخاب می باشد.
معیار در ساختمان های لوکس:
اگر صرفا این معیار در ساختمان های لوکس چند سالی است که خودنمایی می کند در شرایط فعلی در ساختمان های متوسط نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، حتی میتوان عنوان کرد که قیمت بالاتر یک آپارتمان در صورت وجود مشاعات مطلوب قطعا با استقبال بیشتر خریداران روبه رو خواهد شد.
یکی از فضاهایی که میتواند با صرف هزینه ی نه چندان زیاد به عنوان یک مشاعات خوب طراحی گردد، پشت بام ها هستند، این روزها به آن Roof Garden می گویند. اگرچه امروزه هزینه ی ساخت آن بالا است اما می توان با طراحی و استفاده مناسب از فضا با هزینه بسیار اندک فضای مطبوعی را پدید آورد.
چرا لابی باید مورد توجه قرار گیرد:
بخش دیگری که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، لابی ورودی ساختمان ها است. دقت در این بخش حتما شرایط زندگی اجتماعی مطلوبتری را برای ساکنین فراهم میکند. در واقع علاوه بر زیبایی باید به کاربری آن هم توجه کافی گردد، لابی میتواند محلی برای تعاملات اجتماعی ساکنین فراهم کند.
اختصاص محیطی برای بازی بچه ها در ساختمان ها ارزش بسیار زیادی ایجاد خواهد کرد. این فضا قطعا مورد توجه کلیه ساکنین خواهد بود چرا که از تولید صدا در آپارتمان تا حد زیادی جلوگیری کرده و همچنین آسوده خاطری والدین را نیز به همراه خواهد داشت .
مطلب: مهام الدین طباطبایی